Engelska språket

Har märkt hur mycket min engelska har förbättrats bara av att prata med min värdfamilj genom facebook och mail :D Men jag lär mig nog även mer på lektionerna nu när jag vet att jag måste kunna mycket mer för att klara av mitt kommande år i USA. Det blir en motivation till att lära mig mer även om det är omedvetet.
Men tänk då hur mycket som jag kommer att utvecklas under ett helt år bara omringad av engelsktalande personer.

Dans?!

Kom nyss hem från träningen och är helt slutkörd. Jag hoppas verkligen att jag kommer att passa in i skolans dansteam. Antagligen kommer det att bli så, då min värdmamma är jazzlärare. Blir det dans för min del så kommer det då att bli 5 gånger i veckan :D Jag hoppas hoppas hoppas på det. Tänk hur myckte jag kommer att utvecklas jämfört med nu då jag dansar en gång i veckan ;)

Journey - Don't Stop Believing (Live)

Har fastnat för denna låt. Jag vet att den går mycket på radio, men tänkte ändå lägga upp den här ;)

  

Hur ska man veta vad det finns för ämnen att välja mellan?

Fick frågan av min värdmamma vilka olika slags klasser som jag skulle vilja läsa. Hur ska man veta det när man inte har någon aning om vad det finns för några? Så jag frågade om det fanns någonstans där man kunde se vilka klasser som finns och fick då till svars att jag skulle säga vad jag var intresserad av. Jag tycker det fortfarande känns svårt att veta redan nu vad man vill läsa där borta. Det känns som om dom har typ flera hundra så många klasser än vad vi har. Men vi får se vad det blir tillslut ;)

Sommaren är påväg!

Ja, nu känns det verkligen som om sommaren är påväg :) Soligt nästan hela tiden tills för någon timme sedan då molnen började komma fram. Men luften är fortfarande varm enligt mig ca 17 ° ^^ Men nu börjar det se mörkare ut, hoppas bara det inte börjar regna.  


             2 månader kvar till förberedelselägret med YFU

Nu är det lite mindre än 2 månader tills det är förberedelseläger i Stockholm för alla som ska åka som utbytesstudenter med YFU. Tiden går så otroligt fort enligt mig. Det känns absolut inte som om det var ca 9 månader sedan då jag anmälde mig till YFU för att vara utbytesstudent i USA 10/11.
Jag förstår inte vart tiden har tagit vägen. Det går helt enkelt lite för fort för att jag ska hinna med.

Bokning av flygbiljett

Vi skulle fixa flygbiljetten till USA för ett antal veckor sedan. Tror ni då inte att vi får en väldigt oerfaren person som skulle hjälpa oss. Hon tyckte att jag skulle klara av att mellanlanda på två timmar då YFU rekomenderar minst tre. Hon pratade om att det var en och samma flygbiljett fast med ett byte och att det därför var anpassat för att man skulle hinna med nästa flyg. Men jag kände att jag hellre ville ha längre tid på mig ifall att flyget skulle vara försenat eller något sånt.

Hon pratade först om att det inte fanns någon senare avgång från Chicago. Men vi hade redan kollat upp att det skulle finnas ett senare flyg. Tänk om vi hade litat på henne, hur skulle det då blivit?

Jag tycker i alla fall att det känns väldigt skönt att vi stod på oss, för det känns mycket bättre att jag har fem timmar på mig på Chicagos flygplats istället för två timmar.

Men tänk vad mycket lättare det skulle varit om tjejen som hjälpte till med bokningen hade varit lite trevligare och mer van med att boka resor.


Up in the air

    Tycker det är så fint när man är ovanför molnen.

   

   

   

    

   

Flygresan till USA

Jag har inte riktigt funderat på hur det kommer att kännas att sitta ensam på ett flyg mot andra sidan Atlanten. Jag tror att jag kommer vara väldigt nervös men samtidigt tror jag man är väldigt förväntansfull och nyfiken på vad de kommande 10 månaderna kommer att ge. Det som känns mest skrämmande är när jag kommer till Chigagos flygplats, där jag ska igenom migrationsverket och tullen och så. Och att jag ska hitta till rätt gate efteråt. Som jag har förstått är den flygplatsen väldigt stor. Så jag får väl lita på mig själv. Om jag inte hittar får jag ta modet till mig och fråga efter vägen. Men det ska nog gå bra hoppas jag. Tänk hur många utbytesstudenter som flyger själva varje år och dom hittar fram tillslut, då borde jag också göra det.

               

(Malaysias flygplats där man fick ta ett tåg för att komma till andra delen av flygplatsen för att hämta väskorna.)

21 April

Det känns som om det är väldigt lång tid tills det bär av till det stora landet USA. Men jag har märkt hur fort tiden egentligen går. Det kommer kännas som om det inte är någon tid kvar alls. Det börjar kännas som om jag verkligen måste ta vara på varje dag. Men det ska man alltid. Carpe Diem (fånga dagen) som man brukar kunna säga.

Presenterat mig?!

Hej!

Jag kom nyss på att jag har glömt att presentera mig själv. Lite klumpigt gjort av mig men men. Jag har redan skrivit lite under profilen, men där kanske inte så många läser.

Jag heter iallafall My Hellqvist och går andra året på Fyrisskolan i Uppsala. Jag är alltså just 17 år men ska snart fylla 18 år den 11 Juni i år. Här i Uppsala går jag teknikprogrammet med inriktning Industriell design. I klassen är vi just nu fyra stycken  tjejer varav två av oss ska åka som utbytesstudenter till USA nästa läsår 10/11.

Jag har valt att åka med organisationen YFU som hittills har fungerat väldigt bra. Och så hoppas jag det fortsätter. De svarar snabbt på frågor genom mail om det är så att man frågat något. Så YFU är jag väldigt nöjd med.

Jag har redan berättat lite om min värdfamilj så det behöver jag inte ta en gång till för det kan ni läsa om här.

             / En liten tandlös tjej som för ett antal år sedan fick tillbaka alla tänder

               

Choklad!

En sak jag kommer sakna i USA är den svenska Marabou chokladen. Tycker verkligen om den, bästa chokladen som finns ^^

Smakat det nya chokladen med passionsfrukt och chili? Jag tycker att den var rätt god. Men har hört från vissa andra att den inte var det, men alla har olika smak. Och för min del så gillar jag den. Men jag är ioförsig en person som tycker att allt med passionsfrukt är gott ^^

                                

Presenter till familjen?

Jag vet att det är lite tidigt att tänka på vad man ska ge till värdfamiljen i present när man kommer dit. Men det är så svårt. Ska man ge några stycken till hela familjen eller ska man ge något till varje familjemedlem? Och vad är det som man kan ge bort? Ska det vara svenska souvenirer eller ska det vara något lite mer personligt? Det är många olika tankar som finns runt omkring detta ämne. Hur tänker/tänkte ni om det här?


Multiple choice!?

Jag har hört att den amerikanska skolan oftast har multiple choice på deras prov. Stämmer det? Det känns som om det borde vara väldigt enkelt att kunna få bra resultat på proven isåfall. Bara man har läst på lite om ämnet.
Ni som är på utbyte eller har vart, är det så att den amerikanska skolan är lättare än den svenska eller hur är det? Vore roligt att få lite svar så man vet vad man ska ställa sig in på.

/My

15 april

Skulle vara så skönt om det bara var sommarlov just nu. Jag längtar så otroligt mycket men samtidigt inte. Jag vill vara kvar i klassen, kommer sakna den väldigt mycket, ska ni bara veta. Vissa kommer jag väl sakna väldigt mycket och vissa andra lite mindre. Men samtidigt kommer jag lära känna min värdfamilj och massa andra vänner under mitt år i USA. Sen är man hemma igen, det kommer nog gå väldigt fort.

Jag måste bara lära mig att hålla bättre kontakt med folk. Men det ska jag nog fixa.

/En förkyld My

ca. 900 utbytesstudenter / år.

Vet inte riktigt om denna siffra stämmer men om den gör det så finns det otroligt många utbytesstudent runt om i världen. Denna siffra är ju bara för dom svenska utbytesstudenterna (som jag har förstått det). Så börjar man fundera hur många utbytesstudenter det finns från alla olika håll och kanter i världen så är det nog hur många som helst. Ska försöka leta reda på någon sådan siffra, men kan inte lova något. men det är roligt att många vågar kasta sig ut i världen och uppleva nya saker.

116 dagar

Nu är det bara 116 dagar tills jag åker. Tiden går för fort :/ Jag börjar fundera hur man ska hinna med att göra allt som jag vill göra innan jag åker. Vill kunna umgås med alla kompisar men samtidigt bara kunna ta det lugnt och njuta av tryggheten här hemma.
För när jag kommer vara borta så kommer jag nog inte känna mig så trygg till en början. Och det kommer vara väldigt jobbigt mentalt vissa stunder. Men då får jag ta och se det från den positiva sidan. Tänka på att det är jag som vill det här och att jag får en otroligt bra erfarenhet i ryggsäcken.

Men samtidigt längtar jag otroligt mycket. Lära känna nya människor och påbörja ett nytt liv på andra sidan Atlanten som kommer vara i ett år. Kunna låta andra bilda sin uppfattning om hur man är som person utan att det grundas på hur man var som liten.

Förväntningar

Ja, förväntningar är vad detta inlägg kommer att handla om.
Organisationerna rekomenderar att man inte ska ha några förväntningar på sitt utbyesår, men hur kan man inte har det? Det är ju nästan en omöjlighet. Jag försöker hålla mina förväntningar borta från mina tankar men det är inte det lättaste. Men man kan inte göra så mycket mer än att försöka hålla dom borta.

De rekomenderar nog att man inte ska ha några på grund av att man kanske blir besviken om de inte uppfylls. Men jag tror att även om ens förväntningar inte uppfylls så kommer jag att ha en fantastiskt nyttigt upplevelse i ryggsäcken. Så jag tror att detta år som jag har framför mig kommer bli hur bra som helst utan att mina förväntningar uppfylls.

Hur har ni det med förväntningar? Har ni några eller försöker ni att inte ha det?
/My

Logansport

Staden som jag kommer bo i under mitt år i USA heter Logansport.
Logansport är en stad i Cass County som ligger i norra Indiana, USA.

Den har cirka 19 000 invånare, vilket jag tycker är rätt litet egentligen men ändå är det rätt lagom. Det känns skönt att inte hamna i en gigantiskt stad, så det kommer nog bli bra där.

Logansport High School är hem för den första skolan maskot i Indiana.En uppstoppad Felix The Cat dockan kom till en basketmatch 1926. Ända sedan Felix har varit den officiella maskoten för alla LHS idrottslag.


                                 Felix The Cat

Indiana - The Hoosier State

Indiana är en delstat i amerikanska mellanvästern. Staten var den 19:e på turordningen att gå med i unionen. Indiana har ungefär 6,3 miljoner invånare och blir därmed den 15:e största staten i USA befolkningsmässigt.

Staten har fått smeknamnet The Hoosier State och de som bor i staten brukar därmed kallas för hoosiers. Har inte riktigt koll på varför det är så. Men det kan jag skriva lite om senare.

Indiana är nationellt känd för sina idrottslag som tillexempel NFL:s Indianapolis Colts (Amerikansk fotboll), NBA:s Indiana Pacers (Basket)


           
                                             Indianas flagga

Lämna det trygga

Jag funderar väldigt mycket hur det ska bli att lämna alla som man känner här hemma för att bege sig till något helt nytt ställe på andra sidan Atlanten.

Jag kom på det idag, när jag skulle säga adjö till alla i gruppen på utbildningen jag vart på sen i torsdags. Det kändes jättekonstig vi har träffat varandra sen i torsdags och det är absolut inte länge.
Men vi har ändå lärt känna varandra väldigt väl enligt mig och jag kommer sakna dom. Hur ska det då gå att lämna alla som jag känt i ett par år och även ännu längre än det?

Det kommer bli otroligt tungt känner jag, men jag vet att jag kommer fixa det. För det är ju ändå bara 10 månader som jag kommer vara borta från Sverige. Och här hemma kommer det bara vara som vanligt.
Jag missar mina kompisars student och bekantas födelsedagar. Men vad är det egentligen? Jag kommer få så otroligt mycket mer utav att åka iväg till USA. Jag kommer lära känna mig själv mycket bättre och kunna lite på att jag klarar mig på egen hand. Och jag tror det kommer vara värt varende sekund.

Nu ska jag gå och sova, ska upp till skolan imorgon.
Sov så gott och dröm sött / My

Staterna i USA


Så nu kommer ni alla att veta vart Indiana ligger. Här har ni en karta över alla USA´s olika stater.
Ha det så bra/ My 


Testa din geografi i USA

Ett bra spel där du kan testa om du vet vart USA's olika delstater ligger.


                                (bild från spelet)

http://www.pibmug.com/files/map_test.swf

Ta och gör detta spel och testa dina kunskaper.

Lycka till!
/My

Översättning

Nu har jag ordnat så att alla inlägg kan översättas. Så nu kan man alltså läsa min blogg på flera olika språk ;) Rätt bra funktion tycker jag :D Dock kan det bli lite konstiga översättningar ibland, men vad gör det bara man kan förstå.


/My

En till utbytesstudent i familjen

Jag kanske kommer att bo tillsammans med ytterligare en utbytesstudent i USA. Jag tror det kommer bli väldigt bra efter att jag hade vant mig vid tanken ett tag :) Det kommer kännas bra att veta att någon annan i ens närhet kommer vara i samma situationer som en själv. Vi kommer antagligen kunna prata med varandra om det och stötta varandra. Och sen att träffa en vän från ett annat land än USA gör det inte sämre :P 
Jag tror det kommer att bli väldigt bra.

Vad skulle ni tycka om ni skulle hamna i en familj tillsammans med ytterligare en utbytesstudent?

Kram/ My


Packa till 10 månader

Hur ska man kunna få med sig allt man kommer att behöva under de 10 månader som man kommer vara borta? Jag kommer iallafall bara kunna ha med mig en väska * 23 kg. Kommer åka med SAS och United Airlines och från och med den 1 april iår (det var för 5 dagar sedan) så ändrade dom att man bara få ha med sig en väska istället för två till USA. jag som hade räknat med att kunna ta två väskor får nu börja vänja mig vid tanken om att bara ha en. men det kommer väl fungera på något sätt. Annars blir det till att jag får betala en massa övervikt. Uppfattade att om man har yttligare en väska på max 23 kg så får man betala € 40 hos SAS. Men undra då hur det blir andar gången man checkar in sitt bagage i mitt fall i Chicago. Aja, jag ska nog försöka anpassa min packning till en väska.

Jag fick häromdagen ett häfte om hur det är att vara utbytesstudent av YFU. Där de hade med en packlista. Och tänkte dela med mig av den :P

 • 8 par underkläder
 • 8 par strumpor
 • Pyjamas eller nattlinne
 • Morgonrock och tofflor
 • 4 par jeans, andra byxor eller kjolar
 • 4 kortärmade tröjor, skjortor eller blusar
 • 1-2 tjockare tröjor
 • 2 jackor, en tunnare och en tjockare
 • Eventuellt regnkläder
 • Skor för olika årstider och för sportaktiviteter
 • Badkläder och shorts
 • Mössa, halsduk och vantar/handskar

Vid festligare tillfällen eller i kyrkan:

 • 1 par finare byxor med skjorta och slips för pojkar
 • 1 klänning/kjol och blus för flickor

Problemet är bara att om det här är bara är kläderna man borde ha med sig så kommer man aldirg få plats med lite andra saker också. Fast man får ju ioförsig ha ett handbagage på 8 kg. Och man måste ju inte ha med sig alla kläder här hemmifrån man kan ju köpa lite nytt där :) Så det kommer nog lösa sig på något sätt. 

                

Hejsvejs!


Renovering pågår

Just nu är min bloggdesign under renovering. Så ni får ha lite tålamod innan den är i sin fina ordning. Eller fina och fina men lite finare än innan ska den nog bli hoppas jag.

                                    

Värdfamilj

Som ni kanske vet så ska jag åka som utbytesstudent till USA nästa läsår. Jag ska till delstaten Indiana. Det är inte många som vet vart staten ligger, men nu vet ni att den ligger i mellanwestern. ;) Och jag tror det kommer bli hur bra som helst.

Jag fick min familj i mitten av februari och den kommer att betstå av en ensamstående mamma med tre barn 5, 12, 15 år. (Det är så jag har förstått det) Jag tog kontakt med dom ungefär en vecka efter att jag fått den och jag tycker att mamman verkar jättebra. Jag har tyvärr inte haft någon kontakt med mina blivande syskon än, men det hoppas jag att jag kommer ha haft innan jag åker den 8 augusti i sommar.

Just nu ligger vår kontakt lite under is men jag tycker det är lite svårt att veta vad man ska prata med dom om. Jag har ingen aning om hur dom är som personer eller hur dom bor. Men jag har fått känslan av att jag kommer få det jättebra hos dom. Så jag är väldigt nöjd med min placering än sålänge. Har ni några föslag på vad man kan prata med ens blivande värdfamilj om, så äre bara att skriva en liten kommentar ;)

Jag kommer nog snart berätta lite mer om vad jag vet om mitt blivande utbytesår i USA.

Ha det så bra!
Många kramar/ My

Välkommen till min blogg!

Här kommer jag att skriva inlägg om mina förberedelser inför mitt utbytesår i USA 2010/2011. Men jag kommer också självklart att blogga när jag är där också.

Ha det så bra! 
Kram/ My

RSS 2.0